De ‘Andere Werkelijkheid’ van Paul van Loon

Het zijn allemaal creaties van kinderboekenschrijver Paul van Loon: Dolfje Weerwolfje, Foeksia de Miniheks en Meester Kikker. Het Limburgs Museum opent op 23 september van dit jaar een ‘spannende’ tentoonstelling voor kinderen die het aandurven om de wondere fantasiewereld van Paul binnen te stappen. De schrijver noemt zijn fantasiewereld zelf de ‘Andere Werkelijkheid’ (AW). Zijn verhalen zitten vol grumor (griezel met humor).

‘Je ziet de kamer van Dolfje Weerwolfje bij volle maan, je ontmoet Foeksia in het Heksenbos, bij de sloot tref je Meester Kikker of je stapt in de Griezelbus.Daarnaast krijg je als bezoeker een indruk van schrijver Paul van Loon zelf. Hoe ziet zijn werkkamer eruit? Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? Naar wie is Meester Frans vernoemd? Je ziet originele tekeningen uit de boeken en kladblaadjes met Pauls eerste verhaal-ideeën.’ (Limburgs Musuem)

Paul van Loon is op 17 april 1955 geboren in Geleen, Zuid-Limburg. Van kinds af aan was hij geïnteresseerd in fantasieverhalen. Zijn liefde voor griezelverhalen werd onder meer aangewakkerd door het lezen van Het Limburgse Sagenboek. In 1983 verscheen zijn eerste kinderboek: Boven op tante Agaat. Zijn grote doorbraak kwam in 1991 met De Griezelbus. Sinds 1993 zit er praktisch elk jaar een boek van Paul van Loon bij de favorieten van de Nederlandse Kinderjury. Hij won die prijs maar liefst 10 keer. Zijn personage Dolfje Weerwolfje werd in 2011 door de Nederlandse Kinderjury gekozen tot dé Kinderboekenheld.

Vragen om als kinderwerkers, ouders of leerkrachten over na te denken:

  • Op welke manieren stimuleer jij de fantasie, verbeeldingskracht van kinderen?
  • Wat doe jij als de ‘Andere Werkelijkheid’ voor je kind meer impact heeft dan de realiteit van het hier en nu?
  • Op welke manier kijk jij aan tegen de ‘grumor’ van Paul van Loon? 
Bron: Limburgs museum Foto: ANP KIKKA
Share

Geef een reactie