Dagboek Anne Frank als Stripboek

75 Jaar na dato verschijnt in ruim vijftig landen de eerste graphic novel gebaseerd op de oorspronkelijke dagboektekst van Anne Frank, een initiatief van het Anne Frank Fonds in Basel. Anne Frank schreef het dagboek tijdens haar onderduikperiode in een Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het duo Folman en Polonsky die eerder Wals met Bashir, een oorlogsverhaal over Libanon maakten, pakten de uitdaging op om het dagboek in beeld te gieten. Best een uitdaging. Folman: ‘Als we de gehele tekst zonder een woord weg te laten, in stripvorm wilden weergeven en elke letter die Anne heeft geschreven recht wilden doen, hadden we zo’n 3500 pagina’s moeten maken, wat bijna tien jaar zou hebben gekost.’ Folman besloot elke dertig pagina’s in de oertekst te bewerken tot tien pagina’s in de strip.

 

Yves Kugelmann van het Anne Frank Fonds in Basel vertelt in Parijs dat hij met het stripboek een ander publiek wil bereiken. ‘De Tweede Wereldoorlog was helaas niet de laatste periode waarin kinderen zijn vermoord vanwege hun religie of cultuur. Er zijn nog altijd oorlogen.’ Kugelmann hoopt dat het stripboek op een andere manier kan vertellen wat de gevolgen zijn van discriminatie van minderheden. ‘Dat is onze kleine bijdrage om de wereld wat beter te maken.’

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Heb jij het dagboek van Anne Frank gelezen?
  • Zou je de strip willen lezen? Leg uit.
  • Wat raakt jou als je denkt aan het leven van de tiener Anne Frank?
  • Wat zou je van haar kunnen leren?

 

 

Bron: NOS
Share

Geef een reactie