Communie? Nee. Lentefeest? Ja!

In het katholieke Vlaanderen neemt de invloed van de kerk af. Maar als je kind geen communie doet, is er ook geen communiefeest. Meer en meer in trek: het humanistisch lentefeest. Een niet-religieuze ceremonie voor 6-jarigen die de overgang van kleuter naar kind maken en voor achtstegroepers die de basisschool verlaten en tiener worden. Er wordt door  de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Limburg (HVV) dus een ‘klein’ of ‘groot’ lentefeest. georganiseerd.

In het nog altijd behoorlijk katholieke Vlaanderen – 60 procent van de ouders laat zijn kind dopen – zijn de lentefeesten in opmars. Traditioneel is de meimaand voorbehouden aan de ‘eerste communie’ en het ‘vormsel’. Maar terwijl het aantal communicanten blijft dalen, groeit het aantal lentekinderen. In Belgisch Limburg verdrievoudigde hun aantal bijna sinds 2010. In heel Vlaanderen doen nu zo’n 7500 kinderen mee aan het overgangsritueel.

Moeder Helga: ‘Wij zijn niet religieus, maar ik vind het wel belangrijk onze kinderen bepaalde waarden mee te geven: respect voor ieder mens, liefde en vreedzaam met elkaar omgaan. Die komen in dit feest naar voren. De kinderen leren dat je alleen kunt krijgen als je ook geeft, en dat je zelf iets van het leven moet maken.’

De georganiseerde lentefeesten draaien om zingeving, benadrukt Monique Sevens van HVV Limburg. ‘Bij ons staat het belang van groeien, fouten maken en ouder worden centraal.’ De deelnemende kinderen, afkomstig van verschillende scholen, werden deels voorbereid tijdens de lessen levensbeschouwing. Ook gingen ze een weekend samen op kamp.

Vragen voor opvoeders:

  • Ook in Nederland is de ontkerkelijking (naast bijvoorbeeld vergrijzing) één van de redenen voor de afname van het aantal communicanten. Zijn er in Nederland ook voorbeelden van rituelen of feesten die de plek van bijvoorbeeld de communie innemen? 
  • Is de behoefte aan markeermomenten een universele behoeft? Licht toe.

 

Bron: Trouw Foto: Onbekend
Share

Geef een reactie