Letters to the dead

Het boek ‘Letters to the dead’ begint met: schrijf een brief aan een overleden persoon. Deze opdracht krijgt Laurel bij het vak Engels. Ze begint aan een brief aan Kurt Cobain – de zanger van Nirvana die op zijn 27ste zelfmoord pleegde – en krijgt de smaak te pakken. Het resultaat is een dik brievenboek, waarin ze haar hart uitstort over het geheim dat haar verstikt.

De zus van Laurel, May, is overleden en sindsdien kan ze haar draai niet meer vinden. Haar moeder piept er tussenuit om dingen helder te krijgen en zij gaat bij haar tante wonen. Ze begint op een nieuwe school en besluit haar leven te veranderen. In een opwelling trekt ze May’s favoriete kleren aan: een grijze plooirok en een roze kasjmieren trui met ingeknipte hals, waarop een Nirvana-embleem is gespeld.

9782749922140Laurel sluit vriendschap met Nathalie en Hannah, die haar overhalen om te spijbelen en sterke drank te gebruiken. Daarnaast ontstaat er een band met de hippies Kristen en Tristan. Terwijl Laurel alles van zich afschrijft aan te vroeg overleden beroemdheden, ontdek je onder welke omstandigheden May is verongelukt. En ook welke problemen en onzekerheden haar nieuwe vrienden verborgen houden. Laurel moet ‘diep’ gaan voordat ze kan blootgeven wat haar dwarszit. Haar relatie met de knappe Sky strandt omdat ze zich steeds blijft terugtrekken. Ze ontdekt: ‘We zijn niet transparant. Als we willen dat iemand ons kent, moeten we dingen vertellen.’ Dat doet ze uiteindelijk na flink wat worstelingen.

Vragen om met jongeren te bespreken.

  • Helpt schrijven jou om dingen een plek te geven? Wat vertrouw jij toe aan papier?
  • Zou jij een brief schrijven aan een overleden artiest? Aan wie?
  • Welke vragen zou je stellen aan mensen als David Bowie, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Michael Jackson of Freddy Mercury? 
  • Welke mensen kunnen je helpen met vragen waar jij mee rondloopt? 
Share

Geef een reactie