Bijgeloof in de sport – top 10

De Olympische spelen zijn in volle gang, sporters van over de hele wereld strijden om de gouden medailles. De spelen ontstonden in de oudheid als een eerbetoon aan de god Zeus. De goden van de Olympus werden overstelpt met offers en andere vormen van eerbetoon. De sporters van nu zijn nog steeds volop bezig met het geloof. De meest uiteenlopende rituelen zijn bedacht om het geluk van de goden aan je kant te krijgen. Een kruisje slaan voor je het veld opgaat, bidden voor de wedstrijd, het dragen van je geluksnummer, het geven van een high five of het vormen van een huddle. Uit onderzoek (*) blijkt dat 80% van de topsporters (onder wie voetballers, hockeyers en volleyballers) bijgelovige handelingen verricht voorafgaand aan een wedstrijd.

Je kunt God natuurlijk ook bedanken voor de overwinning. Na de eerste olympische medaille ooit voor Fiji zingen de jonge rugbyers hun overwinningslied.  De ‘flying Fijians’ speelden als een hecht team en versloegen de Britten, waarna de gospelsong ‘By the blood of the Lamb’ (we have overcome) werd gezongen als een dankbetoon aan God.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Ben jij in tijden van spanning ook geneigd om meer waarde te hechten aan (bij)geloof?
  • Waar komt het uit voort denk je?
  • Check hier een lijst van tien vormen van (bij)geloof in de sport. Welke (bij)gelovige rituelen in de sport ken jij allemaal? 
*Bron: afstudeeronderzoek van Michaéla Schippers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Share

Geef een reactie