Bidden en dopen met je spelcomputer

Bidden in een game tot goden die ‘niet bestaan.’ Duizenden mensen doen het, bijvoorbeeld in een populaire game als Skyrim. In dit spel bidt de speler tot een altaar en als gevolg daarvan krijgt hij of zij kwantificeerbare voordelen zoals meer health points. In BioShock: Infinite laten gamers zich dopen om toegang te krijgen tot een Amerikaans protestante theocratie. Waarom spelen zoveel atheïstische jongeren met religie in games, soms zonder daar echt bewust van te zijn?’ Onderzoeker Lars de Wildt is specialist in het vraagstuk en vertelt:

‘In stuk voor stuk bestselling games van Fantasy tot Science-Fiction en van historische tot futuristische games spelen miljoenen mensen met religie. Iets wat ik zo langzamerhand ‘Playing at religion’ ben gaan noemen: religietje spelen. Net zoals we doktertje, vadertje of moedertje spelen, doen we een paar uur net alsof we geloven.’ 

‘Religietje spelen’ de kans om inzicht te krijgen in het wereldbeeld van de ander. Door de rol van een ander aan te nemen brengt dat een andere kijk op de wereld, overtuigingen en een onbekende sociale positie met zich mee. Voor atheïsten en agnosten betekent dit een tijdelijke ‘hertovering’ van een paar uur – zo lang de computer aanstaat.

Zo lijkt spelen in zijn digitale vorm voor iets dat andere media, evenals de kerken, maar moeilijk voor elkaar krijgen in de 21e eeuw: een tijdelijke ‘hertovering’ van de wereld. Een van kortstondige zekerheid over goden, kennismaking met religie als cultureel erfgoed, en oprechte, ironieloze verplaatsing in het wereldbeeld van de ander.

Vragen om met jeugdwerkers, opvoeders te bespreken:

  • Kans of bedreiging: kennismaking met religie als cultureel erfgoed op deze wijze voor jongeren?
  • ‘Religietje spelen’ is de kans om inzicht te krijgen in het wereldbeeld van de ander.  Zou je het jongeren aanraden?
  • Wat is de functie van het bidden in de games die jij kent? Draait het altijd om iets ‘ontvangen’ of ‘er beter van worden?’  Wat geef jij mee op dit punt?
Bron: kuleuven.be
Share

Geef een reactie