‘Behekste’ kinderen in Afrika

Het jongetje Hope werd vorige maand alleen, uitgemergeld en onder de wormen in Nigeria gevonden. Zijn ouders lieten hem achter op straat omdat ze dachten dat hij behekst was. De Deense hulpverleenster Anja Riggren Lovén vond het jongetje. Ze gaf hem water, wikkelde hem in een doek en bracht hem naar het ziekenhuis. Foto’s van Hope gingen de wereld over. Inmiddels knapt het jongetje langzaam op. De beelden van Deense vrijwilliger en het ernstig vermagerde jongetje gingen de hele wereld over. In Nigeria en andere Afrikaanse landen worden duizenden kinderen in de steek gelaten en soms zelfs gedood, omdat hun familie denkt dat ze behekst zijn.

Anja Riggren Loven: ‘Het bijgeloof zorgt ervoor dat veel kinderen en jongeren aan hun lot worden overgelaten. Men denkt dat de kinderen behekst zijn waarna ze gemarteld, verdreven of vermoord worden door de lokale bevolking.’ 

Ringgren Lovén heeft het jongetje onder haar hoede genomen en hem een naam gegeven; Hope. ‘Hij is een sterk mannetje. Om hem te zien spelen met mijn eigen zoon is zonder twijfel de beste ervaring ooit. Het is onbeschrijfelijk. Ik laat dan ook de foto’s voor zich spreken.’

Vragen om met tieners en jongeren te bespreken:

  • Op basis waarvan zouden ouders denken dat hun kind behekst is? Welk wereldbeeld en/of geloofsovertuiging zitten hieronder denk je?
  • Maak met elkaar een ‘actieplan’ om te voorkomen dat familieleden hun ‘behekste’ kids in de steek laten. Wat is er nodig om deze praktijken te stoppen? 
Bron: Metro
Share

Geef een reactie