Eerste begraafplaats voor onvoldragen baby’s

In Almere is zaterdag een begraafplaats geopend voor kindjes die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn geboren. Het zogeheten Vlinderveld is een initiatief van Begraafplaats en Crematorium Almere.
Op het Vlinderveld krijgen ouders voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n begraafplaats wordt geopend. Op de begraafplaats is plek voor dertig kindjes. Nu zijn er twee baby’s begraven. Bij kindjes die na de 24e week van de zwangerschap overlijden is er officieel sprake van een doodgeborene en moet het kindje verplicht worden begraven of gecremeerd. Voor 24 weken is het niet verplicht om het kindje te laten begraven of cremeren. Ouders krijgen sinds kort de mogelijkheid om een doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Ouders krijgen de keuze of hun doodgeboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.

Het idee voor de begraafplaats ontstond toen een bewoonster van Almere van Omroep Max een beeld kreeg voor haar kleindochter die na 22 weken zwangerschap overleed. Dat beeld, een open hand waaruit vlinders wegvliegen, zou eerst in de Vlindertuin in Almere Buiten komen te staan. Begraafplaats en Crematorium Almere bood vervolgens aan om het beeld op haar terrein te zetten en meteen een plek in te richten voor te vroeg geboren kindjes.

  • Het beeld van de vlinder wordt vaak gebruikt in de context van de dood. Waarom zou dit zijn denk je?
  • Wat vind je van het initiatief om onvoldragen baby’s een eigen begraafplaats te geven?
Share

Geef een reactie