Artis Leeft!

‘Lang geleden, ver voordat er witte draadjes uit onze oren groeiden (oortjes, red.), ontstond dankzij een mengeling van sterrenstof, gassen, ijsmeteorieten, zonlicht en veel dingen die we niet begrijpen leven. Maar waar gaat dat precies over, leven?’

In iets meer dan anderhalve minuut wordt in het animatiefilmpje Artis leeft uitgelegd waar het om draait in het leven. Een ei kraakt open; de vogel die eruit springt, legt een nieuw ei. Een stoet olifantachtige beesten marcheert door het beeld, terwijl ze ronde keutels uitpoepen en happen nemen van de planten die uit de hoopjes drollen opbloeien.

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vieze Fur van rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig, legt uit dat al het leven op deze planeet met elkaar is verbonden en van elkaar afhankelijk is. De meeste figuren die we zien zijn waanzinnige fantasiebeesten. Wij zijn de natuur. Dat is wat Artis wil uitstralen. De dierentuin wil een grotere rol gaan spelen in het maatschappelijke debat omtrent natuurkwesties.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • In het filmpje worden heel wat uitspraken gedaan over het leven:
    Leven is overleven, het leven is onvoorspelbaar, het leven is niet eerlijk, enz.
  • Welke uitspraak onderschrijf je voor 100 %?
  • Bij welke uitspraak heb je zo je eigen gedachten?
  • Samenleven doe je niet alleen volgens het filmpje. Sta eens even stil bij de mate waar in jouw leven verweven is met de levens van anderen om je heen. Denk aan mensen, maar ook aan de natuur.
Bron: Volkskrant.nl
Share

Geef een reactie