Tienerboek: Appeltaart van hoop

‘Appeltaart van hoop’ is volgens velen een ontroerend boek over loyaliteit, vriendschap en hoop. Een korte introductie in het verhaal: Oscar Dunleavy is een tiener van 14, hij heeft een bijzonder talent. Oscar bakt namelijk de meest perfecte appeltaarten ter wereld. Oscar is alleen te lief voor deze wereld, hij valt in de handen van een gemene beauty-queen die hem stap voor stap zijn levenslust ontneemt.

Op een dag raakt Oscar vermist en men vermoed dat hij dood is. De tieners is in een vlaag van wanhoop met zijn fiets de zee in gereden. Het boek begint met de herdenkingsdienst voor het leven van Oscar. Meg de vriendin van Oscar en Oscars broer Stevie kunnen niet geloven dat Oscar dood is. Terwijl de hele school bijeenkomt om Oscar te herdenken, zijn Meg en Stevie er vast van overtuigd dat Oscar nog leeft… ze blijken gelijk te hebben.

In hoofdstukjes die beurtelings vanuit Oscar en Meg zijn geschreven, wordt steeds duidelijker waarom Oscar zijn leven probeerde te beëindigen. Oscar leeft nog, maar hij kan en wil niet terug naar zijn oude leven. Oscar vindt het frustrerend om te zien hoe iedereen zo makkelijk accepteert dat hij niet meer leeft. ‘Mocht je het willen weten, ik vind het aanvaarden van iemands verdwijning best een belediging’, moppert hij.

de-appeltaart-van-hoop-recept

Vragen om met tieners te bespreken:

  • Welke dingen hoop je dat mensen over jou zullen zeggen als je er niet meer bent? 
  • Wie kun jij in het hier en nu een stukje hoop geven? Bedenk een geheime actie waarin je iemand verrast met iets leuks. 

 

Share

Geef een reactie