Amy Winehouse: A family Portrait

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam opent op 29 februari 2016 een tentoonstelling over Amy Winehouse (1983-2011). De expositie Amy Winehouse: A Family Portrait legt de nadruk op de passie van de zangeres voor muziek en mode, maar ook haar Joodse familiegeschiedenis en haar schooltijd komen aan bod. Verder is er aandacht voor de Londense wijk Camden Town, waar Amy lange tijd woonde. De tentoonstelling, die is samengesteld door Amy’s broer Alex Winehouse en The Jewish Museum in Londen, laat zien hoe de zangeres als privépersoon was, voordat ze ten prooi viel aan enorme media-aandacht.
download
‘We waren niet gelovig, maar wel traditioneel’, zegt Alex. ‘Ik hoop dat de wereld deze andere kant van Amy leert kennen, die van onze typische Joodse familie.’
De tentoonstelling schetst niet het overheersend tragische beeld van Amy, maar laat juist een minder bekende kant van haar leven zien. De bezoeker krijgt een kijkje in Amy’s privéleven en ziet haar als tiener en jonge vrouw die nog niet is beïnvloed door de enorme media-aandacht en sensatiezucht die haar later fataal werden. Bovendien zal het voor velen een verrassing zijn dat Amy joods was en is opgegroeid in een typisch Londens joods milieu.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Amy Winehouse is opgegroeid in een typisch Londens joods milieu, onderzoek wat dat betekent.
  • Wat verrast je aan deze wetenschap?
  • Zet dat eens naast hoe jij opgroeit. Wat zijn de overeenkomsten / verschillen?
  • Wat zou je haar willen vragen over haar tienerjaren?
Share

Geef een reactie