‘Growing Young’ onderzoek jongeren & kerk

news_img_f_1445989140

Kerkdiensten leuker maken met hippe worshipdiensten om jongeren vast te houden blijkt het tegenovergestelde effect te hebben. Het stoot jongeren juist af. Deze verrassende conclusie komt uit het onderzoek: ‘Growing Young: Six Essential Strategies to Help Young People Discover and Love Your Church.’ Het onderzoek vond plaats onder ruim 250 gemeenten in de Verenigde Staten.

Meer dan 1300 jonge kerkgangers tussen de 15 en 29 jaar werden geïnterviewd voor het onderzoek. De onderzoekers, die er een boek over hebben geschreven, zeggen dat de huidige generatie niet geïnteresseerd is in wat kerkleiders als ‘cool’ beschouwen tijdens de kerkdiensten. “De jongeren van nu willen graag warmte ervaren in hun kerk. Kerken die open, accepterend, saamhorig, gastvrij, zorgzaam en authentiek zijn.” De auteurs vatten het samen als een voorkeur voor authenticiteit en verbondenheid. Om als kerk een warm thuis te worden voor jongeren is het niet genoeg om gewoon aardig te zijn. Warmte is meer dan een oppervlakkige gemeenschap. Veel van de jongeren vergeleken het met een gezin of familie.

Tips
Dit zijn twee van de tips die de auteurs geven voor meer warmte en hartelijkheid in een gemeente:

1. Stimuleer aanbidding tussen verschillende generaties.
Niet vast houden aan de hokjes en vakjes van leeftijd en ontwikkeling zorgen voor relaties tussen verschillende generaties en maken iedereen jeugdiger. Overweeg bijvoorbeeld mensen in duo’s te koppelen, zodat tieners en ouderen van elkaar kunnen leren.

2. Verander de kerk in een grote huiskamer.
In plaats van de aanbiddingsdienst te zien als een bezoek aan het theater, stel je het voor als een samenkomst in de huiskamer. Of je nu samenkomt in een heiligdom gevuld met kerkbanken, een eigentijdse aula, een gymzaal of een gewoon huis, beschouw het als een familiebijeenkomst.

 

images-1Vragen om als jeugdleiders te bespreken:

  • Denk jij dat jongeren deze mening ook toegedaan zijn? Leg uit.
  • Hoe zie jij deze resultaten denkend aan succesvolle kerken in Nederland zoals de internationale Hillsong kerk in Amsterdam waar veel twintigers naar toe gaan?
  • Geloof jij dat bovenstaande jongeren (langer) vasthoudt in de kerk? Ja, nee? Bij nee, wat houdt ze wel vast?  
Share

Geef een reactie