Het geloof van… Gordon

Bijna elke jongere kent hem wel; Gordon. Als Topper of als de helft van het duo Geer & Goor. Na een zangcarrière van maar liefst 25 jaar neemt Gordon dit jaar afscheid als zanger met twee concerten in het Concertgebouw in Amsterdam. Gisteren zond RTL4 het eerste deel van de tweedelige documentaire ‘25 jaar Gordon’ uit. In deze portretserie blikt RTL 4 terug op een bewogen periode: de niet altijd even makkelijke jeugd van Gordon, zijn doorbraak bij het grote publiek en de groots en meeslepende carrière die volgde als zanger en televisie-entertainer. In zijn leven werden er al heel wat etiketjes op hem geplakt, zoals relnicht, manische moppentapper, diva en… gelovige.

Gordon deed in 2010 mee met het televisieprogramma ‘Op zoek naar God.’ Gordon wordt in zijn zoektocht enorm geraakt door een speciale voorstelling van zandtekenaar Gert. Gordon vindt het bizar hoe de tekeningen precies over zijn leven gaan.

Gordon vertelt: ‘Tijdens de derde opnameronde hadden we in de ochtend een gesprek over zand. Je kunt mij niet kneden en vormen. Als je dat probeert, loopt het zand zo tussen je vingers door. Die middag had ik een ontmoeting met Gert van de Vijver, die zandtekenaar is. Dat vond ik al heel bijzonder, want wanneer ontmoet je iemand die zó kan toveren met zand? Hij ging in de weer met dat zand en toen begon er muziek te spelen. Hij draaide het nummer ‘Eeuwig verleden’, dat ook bij de begrafenis van mijn vader was gedraaid. Dat kon hij echt niet weten. Terwijl hij begon te tekenen in het zand, was het alsof ik al wist wat hij ging tekenen. Hij beeldde het gezicht van Jezus Christus uit; Zijn handen die openstonden. In mijn jeugd is er veel naars gebeurd, wat hij symboliseerde met een vlieger die viel. Daarna verscheen het woord: overgeven. Vervolgens haalde hij de – o – weg, zodat er vergeven overbleef. Dat is wat ik heb moeten doen met de dingen uit mijn verleden. Ook tekende hij het oog van mijn moeder; een beeld van een foto die ik op mijn telefoon heb staan. Het raakte me enorm, maar ik wilde een laatste bewijs. Wat er toen gebeurde, kun je in de derde aflevering bekijken. Het was echt bizar wat voor prachtig teken ik kreeg. Ik kon alleen maar huilen en trilde van top tot teen.’

Bekijk hier het uitgebreide tv-fragment van ‘Op zoek naar God’ waar Gordon en de Zandtovenaar elkaar ontmoeten.

Vragen om met jongeren te bespreken:

  • Zie jij Gordon als een gelovig iemand? Hoe kun je dit merken?
  • Gordon krijgt via de zandtovenaar een speciaal teken van God, zoals je in het fragment kunt zien. Geloof jij dat God op dit soort manieren iets van zichzelf kan laten merken? Leg uit.
  • Heb jij wel iets meegemaakt wat je interpreteerde als een teken of knipoog van boven?
Share

Geef een reactie