20 jaar Harry Potter

Deze week is het 20 jaar geleden dat JK Rowlings eerste boek verscheen over de bebrilde tovenaarsjongen die de wereld zou veroveren: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen). De populariteit van het pispaaltje en de held is nog steeds ongekend groot, maar waar draait het in het enorme verhaal nou precies om? Is er een boodschap die de gelovige schrijfster wil doorgeven via haar boeken? Laten we even naar Rowling zelf luisteren:

‘Als ik te vrij praat over mijn geloof in God, denk ik dat de intelligente lezers, of ze nou 10 of 60 zijn, in staat zijn om te raden wat er komen gaat in de boeken.’

‘Voor de scherpe waarnemer zitten er in deze boeken duidelijk religieuze parallellen.’

Janneke maakte een profielwerkstuk voor school over Harry Potter, zij stelt: ‘Harry is niet zomaar een leerling op een school voor hocus-pocus en magie; hij is een individu in een andere, onzichtbare wereld en hij moet strijden tegen het kwaad en in het heetst van de strijd moet – en wil hij ook graag – kiezen voor het Goede.’

Vragen om met tieners en jongeren te bespreken:

  • Wie is de ultieme Potter-kenner in jullie groep? Doe hier de Harry Potter test
  • Bekijk met elkaar het bovenstaande videofragment uit de eerste Potter film. Wat is jouw favoriete film fragment of boek uit de Potter-serie?
  • Wat is volgens jou de (christelijke) boodschap die J.K. Rowling in haar verhalen uitdraagt? In welke hoofdstukken of filmfragmenten ontdek je dat?

 

 

Share

Geef een reactie