13 Reasons Why – Netflix

De serie ’13 Reasons Why’ is razend populair onder tieners en jongeren. Wereldster Selena Gomes las het boek van Jay Asher en ging aan de slag met het idee om het boek te verfilmen. Het resultaat is een serie van 13 afleveringen op Netflix waarin het verhaal rond Hannah Baker en haar klasgenoten zich ontvouwt.

Het verhaal: De tiener Hannah heeft zelfmoord gepleegd en na haar dood ontvangt Clay Jensen een aantal videobanden. Klasgenoot Clay was verliefd op Hannah en twee weken na haar zelfdoding bekijkt hij de tapes. Daarop is Hannah te zien, ze onthult dat er dertien redenen zijn waarom ze heeft besloten om zelfmoord te plegen. In 13 afleveringen worden de gebeurtenissen onthuld die hebben geleid tot de zelfdoding van Hannah Baker.

Opvoeders verschillen van mening over de Netflix-serie: De een is erg enthousiast omdat dit een tienerserie met diepgang is die ergens over gaat. Mensen worden aangespoord om de ander echt te leren kennen, begrijpen en doorgronden. Anderen zijn kritisch, zet de serie niet juist aan tot zelfdoding of andere vormen van destructief gedrag?

Vragen voor jongerenwerkers, docenten en ouders:

  • Een grote vraag in de serie is, ‘wat als…?’ Welke dingen hadden de dood van de tiener Hannah Baker kunnen voorkomen?
  • Hoeveel invloed hebben leeftijdsgenoten, opvoeders en andere mensen op het leven van een tiener?
  • Weet jij wat er in het binnenste van jouw tiener(s) leeft? Hoe zitten ze in hun vel? Hoe kom je daar achter?
  • Bedenk 13 redenen waar je een tiener vooruit mee kunt helpen in het leven. 
Share

Geef een reactie